Be cool play harmonica!!

Info

Lesmateriaal

The lion sleeps tonight

Een liedje wat iedereen kent en het altijd goed doet is The lion sleeps tonight van The Tokens. Je kan hem alleen doen maar met meerdere mondharmonica's tegelijk is nog veel leuker. Weet niet welk liedje ik bedoel? Kijk en luister dan maar even naar het Youtube filmpje.

 

The lion sleeps tonight - The Tokens

 

O ja dat liedje! Laten we hem gaan instuderen. Hieronder vind je in handige stappen uitgelegd hoe je hem het beste kan instuderen. Bij ieder stuk hoort een geluidsfragment. Omdat het origineel niet in de toonsoort C word gespeeld heb ik de tabs al voor je uitgeschreven. Daarnaast heb ik ook een begeleiding opgenomen zodat je dit liedje met nog meer plezier kan spelen.

 

Hoe is het liedje opgebouwd?

Net als andere liedjes zit deze logisch in elkaar. Het liedje bestaat uit een intro, couplet en een refrein. Halverwege zit een instrumentale "brug" en uit eindelijk het uitro. Bij dit liedje hoort het bekende ritme wat gezongen word op de achtergrond en dat hen ik "het ritme" genoemd. Luister nog maar eens naar het origineel en probeer de structuur eruit te halen. Als het goed is hoor je de onderstaande volgorde.

  • Intro
  • Ritme
  • Couplet
  • Refrein
  • Couplet
  • Refrein
  • Brug
  • Couplet
  • Refrein
  • Uitro


Stap 1

Allereerst ga je het intro uit je hoofd leren. Zoals je misschien is opgevallen is het uitro precies hetzelfde als het intro dus daar heb je twee vliegen in één klap. Gebruik de mp3 als voorbeeld.

Voorbeeld intro/uitro melodie

 

Stap 2

Zodra je het intro vloeiend uit je hoofd kan spelen ben je zover om door te gaan naar het ritme. Dit stuk kun je alleen in het begin spelen want later is de melodie belangrijker. Speel je samen met iemand dan kun je afspreken wie de melodie speelt en wie het ritme maakt. Je kan ook afwisselen tijdens het liedje. Gebruik de mp3 als voorbeeld.

Voorbeeld ritme melodie

 

Stap 3

Dan is het nu tijd voor de melodie van het couplet. Volg de tekst voor het juiste ritme. Lukt dat niet probeer de tekst dan maar eens te zingen in het juiste ritme. Dat helpt je om het ritme goed over te nemen in je spel. Gebruik de mp3 als voorbeeld.

 

Voorbeeld melodie couplet

 

Stap 4

Na het couplet komt het refrein. De herhaalt zicht tijdens het liedje een aantal keren. De melodie is altijd gelijk dus als je deze uit je hoofd kent ken je 33 procent van het liedje. Gebruik de mp3 als voorbeeld.

Voorbeeld melodie refrein

 

Stap 5

Tot slot blijft de melodie van de brug over. De komt maar één keer voor in het hele liedje. In dit geval is het een instrumentaal stuk. Als je samen met een andere mondharmonica speler speelt dan is het de bedoeling dat je een vraag en antwoord speelt. Daarom ook de streepjes er tussen. Gebruik de mp3 als voorbeeld.

Voorbeeld brug melodie

 

Stap 6

Nu je alle stukjes los hebt ingestudeerd klinkt het nog niet echt als een liedje. Breng ze samen en zet ze in de goede volgorde en je krijgt het hele liedje. Zie de opbouw van het lied hierboven. Om jullie te helpen heb ik hieronder twee linkjes gemaakt naar de tabs. Klik op de link. Gebruik de mp3 met het voorbeeld. Natuurlijk ken je alle stukjes inmiddels uit je hoofd dus heb je de tabs eigenlijk niet nodig en kun je de pagina's gebruiken voor de volgorde.

 

TABS Pagina 1  |  TABS Pagina 2

 

Stap 7

Kun je de melodie helemaal vloeiend uit je hoofd spelen? Combineer hem dan met de begeleiding hieronder. Het schema van het liedje bestaat uit drie verschillende akkoorden. Het C, F en G akkoord. Zie het schema hieronder.

Voordat je mee gaat spelen ga je eerst luisteren naar de begeleiding en vervolgens tel je mee zodat je het schema goed hoort en tot slot speel je de melodie mee met de begeleiding.    

Backing track The lion sleeps tonight

 

Inloggen High School

Log hier in voor toegang tot de Benjamin Harmonica High School

Mondharmonicawinkel.nl

BikMic Harmonica Mic's